Таханът – какво е, за какво помага, как се консумира

Таханът е паста, произведено от смлени сусамови семена. Сусамовият тахан е универсален може да се консумира директно или да се използва при готвене на сладки и солени ястия.

Сусамовият тахан притежава богато и ароматен вкус. Таханът е висококалорична храна и заради това не е препоръчително да се прекалява с неговата консумация.

Съществуват два основни вида сусамов тахан – пълнозърнест и т.нар. „светъл тахан“. Разликата между двата вида е, че при пълнозърнестият тахан сусамовите семена са смлени заедно с люспите, докато светлият тахан е произведен от белен сусам.

„Здравница“ ви предлага да разгледаме малко по-задълбочено какви са възможните ползи за здравето от сусамовия тахан.

Богато съдържание на мазнини и аминокиселини

В сравнение с други ядки и семена, сусамът се отличава с икзлючително високото си съдържание мазнини. Поради това, сусамовият тахан притежава далче по-гладка консистенция в сравнение с бадемов тахан или фъстъчено масло. Сусамовите семена съдържат до 55% масло и 20% протеини, поради което сусамовият тахан става отличен източник на здравословни мазнини и важни аминокиселини.

Таханът от сусамови семена е богат на две важни и полезни съединения: сесамин и сесамолин. Тези две съединения правят сусамовия тахан много полезен за сърцето, кожата и хормоналното здраве.

Сусамовият тахан съдържа също фенолни съединения, линолова киселина, олеинова киселина, гама-токоферол и аминикиселни като лизин, трипрофатн и метионин.

Отличен източник на важни витамини и минерали

Сусамовият тахан е чудесен източник на В витамини като тиамин, минерали – магнезий, мед, фосфор, манган, желязо и цинк. Добавянето на сусамов тахан към ежедневното си меню ще поддържа здравето на нервите и костите, ще подобри метаболизма.

Друго отличително качество на сусамовото семе и съдържанието на лигнани. Доказано е, че лигнаните имат свойството да подобряват работата на сърцето.

Регулиране на кръвното и холестерола

Сезамолинът и сесаминът, които се съдържат в сусамовите семена имат антитромботични свойства, което означава, че предотвратяват сърдечно-съдови заболявания.

Сусамовият тахан е богат на фитостероли. Фитостеролите са вид хранителни вещества, които оказват благоприятно влияние върху хормоналните нива, артериалното здраве и нивата на холестерола. Сусамовите семена се нареждат сред първенците по съдържание на фитостероли – 400 mg фитостероли на всеки 200 g сусамово семе. Изследвания показват, че фитостеролите са важен участник при лечение на артериосклероза – заболяване, което се характеризира с натрупване на мазнини в артериите. Също така фитостеролите подпомагат регулирането на холестерола в организма, като блокират абсорбацията му в стомашно-чревния тракт.

За здравето на кожата

Сусамовите семена са добър източник на аминикиселини, витамин Е, витамин В, минерали и мастни киселини, които помагат за подмладяване на клетките на кожата и предпазват от ранни признаци на стареене. Макар, че не налагаме сусамов тахан директно върху кожата, то таханът приеман вътрешно осигурява необходимите дози от мазнини и хранителни вещества като в резултат на това се подобрява цялостното здраве на кожата.

Сусамовите семена и съдържащото се в тях масло се използват за лечение на рани и изгаряния. Сусамът е естествен антибактериален и противогъбичен агент.

Накратко – защо да консумираме сусамов тахан?

– Богато съдържание на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо;
– Добър източник на метионин, който подпомага детоксикацията на черния дроб;
– Един от най-добрите натурални източници на калций;
– Високо съдържание на витамин Е и В витамини – В1, В2, В3, В5 и В15;
– Предотвратява анермия;
– Подпомага и поддържа здрава кожа и мускулен тонус;
– Високо съдържание на ненаситени мазнини (полезните мазнини).

Как да консумираме сусамов тахан?

Сусамовият тахан може да се консумира директно от буркана. Достатъчна е само една супена лъжица на ден. С цел подобряване на вкуса към сусамовият тахан може да се добави натурален и вкусен Български мед. Можете да намажете сусамов тахан върху филийка хляб или сухар.

Сусамовият тахан може да се използва като дресинг за различни салати.

Смесете сусамов тахан с чесън и нахут, за да направите вкусен хумус.

Можете да откриете тахан и таханови продукти, включително без захар и веган,

в магазин „Атлантис“ Пловдив.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*