Сода бикарбонат – невероятен лек за много болести

Дори в борбата с рака…

Обикновената сода бикарбонат представлява специфична натриева ненаситена сол на въглена киселина (която има химична формула H2CO3) под формата на пухкав бял прах. Химичната формула на содата наричана и натриев бикарбонат е NaHCO3. Използва се в хранително-вкусовата, медицинската, химическата и фармацевтичната промишленост, в металургията и е щироко разпространен търговски продукт. В медицинската употреба се използва като уникална слабо антисептично средство за изплаквания, за неутрализиране на киселинността и киселини в храносмилателния тракт и други. Широко разпространена е като алтернативно лечебно средство в народната медицина.

В наши дни содата се произвежда по метода Солвей, при който варовикът (калциев карбонат) се изпича и се отделя въглероден двуокис и негасена вар (калциев окис) и се използва амоняк като помощно вещество в следващите процеси. Тя е била открита от хората още в древни времена. Сода са добивали още по времето на древен Египет, в долината на Вади-Натрун. Прибирането ѝ се е извършвало, когато са пресъхвали водоемите съдържащи натрий в състава си. Полученото вещество египтяните използвани в процеса на мумифициране на мъртвите. За най-мощните почистващи свойства на сода, те все още не знаели. Натриевият бикарбонат става широко известен през 18-ти век. Тогава содата била официално открита като естествено вещество за науката.

Важните за здравето на човека способности на натриевия бикарбонат били открити след проведените експерименти и получените конкретни резултати от италианския доктор Тулио Симончини. Днес всеки, който желае може да изпита методите на лечения със сода върху себе си. Приемането на сода във воден разтвор се използва в съвременната медицина главно за жабурене и гаргара за гърлото като антисептичен препарат със слабо действие, за промивания и лосиони като неутрализиращо киселините средство и при изгаряния.

Широко използваната сода бикарбонат се употребява и като набухвател в хранителната промишленост и в дома за направата на сладкиши и тестени изделия и затова се нарича още сода за хляб и хлебна сода. Тя влиза в състава и на бакпулвера, който е друг вид набухвател. В неговия състав влизат и други киселини например лимонената или кисели соли – хидрогенфосфати и т. н.. те реагират при овлажняване с хлебната сода и отделят въглеродна киселина, която се разлага на въглероден двуокис и вода и с това се обуславя процесът бухване, който води до образуването на шупли при изпичането на домашните или фабричните продукти.

Ползи от сода бикарбонат.

Първо, содата има антихистаминов ефект, както и противовъзпалително и антибактериално действие.

Содата е полезна за кашлица и настинки, поради факта, че омекотява кашлицата и втечнява храчките.

Тя перфектно облекчава сърбежите след ухапване от насекоми.

Поради факта, че содата има антибактериални и противовъзпалителни свойства, прилага се при болки в гърлото. С разтвор от сода се прави изплакване на гърлото. Този метод може повече от веднъж да Ви спаси от антибиотици.

Содата за хляб е накратко казано незаменима за млечница – разтворена във вода се използва за промивки, това е също проверено и изпробвано от много жени.

Содата много нежно почиства и избелва зъбите. Трият се зъбите със сода, изплаква се устата си и зъбите стават малко по-бели. Не трябва обаче да се прекалява.

Използва се за премахване на твърдата кожа на лактите и за справяне с гъбичните заболявания на краката.

Гаргара със сода.

Като общ метод за лечение на вирусни инфекции се използва гаргара със сода бикарбонат като анти-инфекциозен агент. Това е един много лесен начин на лечение: половин лъжичка хлебна сода трябва да се разтвори в чаша с чиста топла вода и да се прави гаргара на всеки четири часа. Паралелно с това, често се използват и други лекарства, за да се отървете от инфекцията. Със същата сода напълно се неутрализират киселините, които се образуват в гърлото поради настинки, и спомага за лечението им.

Поради тази причина, специалистите препоръчват използването на сода бикарбонат за лечение на гноен ринит, различни стоматити,  бронхит и конюнктивит.

Още при поява на болки в гърлото е необходимо то да се изплаква, за да става по-лесно лечението. В чаша завряла вода добавете лъжичка сода бикарбонат, 3 капки йод и чаена лъжичка сол, и направете гаргара със затоплена вода, не гореща. При настинки може да се прилага описаната гаргара със сода, сол и няколко капки йод – тази комбинация има пагубен ефект върху бактериите, намиращи се по сливиците.

Възпалено гърло и зъбни проблеми.

Обикновено бързото нарастване на бактериите стафилококи (Staphylococcus) е причина за болки в сливиците и гърлото, които се чувстват добре в слабо кисела среда, но умират сравнително бързо в алкална. Лечението на заболявания на устата и гърлото се прави със силен разтвор на сода бикарбонат за изплакване. За тази цел с 2 лъжици сода на прах, разтворени в чаша загрята вода се прави гаргара 5-7 пъти за деня.

Този метод със сода може да освободи от зъбобол. При образуването на абсцеси в устната кухина или в горната част на сливиците, в допълнение към разтвора на сода се прибавя лъжичка сол, която помага за лечението на лигавицата.

Ринит и конюнктивит.

Содата може да се справи с появата и развитието не само на флората в устата, но тя може да се прилага и в борбата срещу заболявания като ринит и конюнктивит. За тези проблеми лигавицата на няколко пъти на ден се измива с няколко капки соден разтвор с топла вода.

Избелване на зъби със сода.

За да избелите зъбите си, се прилага малко сода бикарбонат върху четката и с нея си миете зъбите, или може да добавите малко от нея в пастата за зъби, когато си ги миете. След процедурата изплакнете старателно устата си с вода. Резултатът след прилагането на натриев хидрогенкарбонат се вижда още след първото третиране. Вие можете да потопите в тампон от памук сода и внимателно търкайте зъбите си до премахване на жълтата плака. Тъй като содата е алкална, в ситуации, в които е необходимо използването й, е възможно възникване на нежелани лекарствени реакции. По този начин постоянното почистване на зъбите със сода може да унищожи зъбния емайл, и редовната ѝ употреба за киселини в стомаха – до подуване на корема.

Тест за бременност със сода.

Сода бикарбонат се използва не само с козметична и кулинарна цел, но и за установяване на бременност. Ефективността на метода е 70%, което означава, че толкова е съвпадението на резултатите с направените от стандартните тестове.

За да направите теста е нужно малко урина и лъжичка сода. По-добре е да се използва чист съд за урина. Напълнете го до половина и в него добавете содата. Ако се получи промяна в урината например д шуми или кипи, това е признак, че е налице бременност. Ако липсват такива промени – няма бременност.

Инхалации с лайка и сода.

При простуда и грип народната медицина препоръчва освен другите средства и инхалации с лайка и сода. Пригответе си една шепа сухи листа и цвят от лайка, една супена лъжица сода бикарбонат и около 300-400 милилитра вода.

Сложете в тенджерка водата и добавете лайката. Когато започне водата да ври е време да добавите и содата и се наведете над тенджерата като разположете лицето си над нея. Намалете силата на котлона на най-слабата степен, за да не си изгорите лицето и правете дълбоко вдишване от носа и издишване през устата. Повторете като вдишате през устата и обратно – издишате през носа. Необходимо е инхалацията да е дълбока и с продължителност най-малко 6-10 минути.

Мед и сода.

Тази смес от мед и сода бикарбонат действа отлично за лечение на рака според много източници. Дали обаче може да има полза за всеки отделен случай не знаем, но все пак на някого е помогнала. Содата неутрализира захарта и с това предотвратява растежа на опасните раковите клетки.

Медът от своя страна се използва да действа против раковите клетки и помага за функционирането на здравите в добро състояние. Чрез него содата навлиза в опасните ракови клетки и ги унищожава, тъй като те се хранят със захар и използват меда за храна.

За рецептата са необходими лъжица сода бикарбонат и 3 лъжици мед. Сложете първо содата за хляб в някакъв малък съд и към него добавете приготвения мед и оформете с бъркане гъста паста, която трябва да загреете на слаб огън за 1-2 минути.

Приложение. Взимайте само по 3 лъжички от вълшебния лек, на три пъти през деня за 1 месец. Препоръчва се това да става след трите основно хранения като важното е да не се взема твърде скоро след тях. Не трябва да се пропуска нито ден, от вземането на лека и е добре да си направите режим, което ще е от полза за лечението. Избягвайте, също и да ядете месо, захар, пържено и бяло брашно, през времето на консумирането на медено-содената паста.

Този метод е най-ефикасния и лесен, който се използва, за да не позволявате на рака да се развива. Използвайте лека редовно и си правете медицински прегледи, за да имате представа за въздействието му върху тялото ви.

Действието на пастата с мед и сода се обяснява с алкализиращите свойства на содата, която прониква в раковите клетки, гладни за захар благодарение на меда. Те се хранят с 15 пъти повече захари и глюкоза от другите и така като известния „Троянски кон”, меда „неусетно” вкарва лековитата сода за хляб в тях, без те да могат да избегнат действието на содата. Тя от своя страна убива туморния микроб със своята алкалност или го връща в състояние на зимен сън – хибернация. Раковите клетки не могат да се справят с голямото количество кислород, което идва със содата и получават шокова вълна.  Бързата промяна в pH убива раковата клетка или ѝ причинява хибернация. Когато притокът на захар е отстранен, тя е излекувана. За съжаление не всички хора, които пият сода бикарбонат, независимо с лимон или с мед, не оздравяват от рак.

Лимон и сода.

Натуропати обясняват, че содата е полезна наистина, но трябва да е правилно дозирана. Нейното основно свойство е да алкализира организма. Повече от проблемите, включително и рака, се дължат на високата киселинност на машите тела. С приема на сода бикарбонат, започва нормализиране на вътрешната ни среда и това отива даже в положителна посока. Например при ниво на pH от 8,0-8,5  раковите клетки в организма умирали, а с тях и всички други вредни микроорганизми – паразити, гъбички и бактерии, живеещи в телата ни и които ни подяждат, изсмуквайки всякакви хранителни вещества.

Препоръчително е да се изпива всяка сутрин напитка с половин лъжичка за чай сода за хляб, разтворена я в 200 мл вода, и да се добави изцедения сок на един лимон. Така се получава лимонада, тъй като се получава реакция и напитката става леко газирана. Напитката се нарича още и като бабина лимонада, с което название е и известна. Читатели споделят, че им е помогнал много да се подобри здравето им и да се излекуват някои от шипове. Тъй като лимонът е също много полезен (съдържа много витамин С и други антиоксиданти) в комбинация със сода се получава лековита напитка, полезна за много болести и състояния. Бабина ат лимонада действа антимикробно, против гъбички, бактерии и други болестотворни паразити, и предпазва организма от оксидативни щети.

Друг вариант е да се добави сок от 3 средно големи лимона в литър вода и лъжичка сода. Изпива се по една чаша сутрин на гладно и още няколко пъти през деня. Това помага и за отслабване.

Оцет и сода.

Подобно действие на лимоновия сок има и натуралния ябълков оцет в комбинация със сода за хляб. Естествено лимоновият сок  е по-ефективен.

За разстройство.

Половин чаена лъжичка сода бикарбонат разтворете в чаена лъжичка домашен оцет и изпийте сместа наведнъж.

За аpтpити.

Вземете филия бял xляб и я потопете в ябълĸoв oцeт, а отгоре пocипете cъc coдa биĸapбoнaт. След това я наложете въpxy pъцeтe и пoĸpийте c xapтия и отгоре зaвийте c вълнeн шaл.

Cтaвни зaбoлявaния.

За рецептата ще са нужни пресята пeпeл oт дъб 1 кг., 400 г coдa биĸapбoнaт, 75 г oцeт и 150 г гaз. Cмecете продуктите и ги загрейте на cлaб oгън. Бoлeзнeнитe мecтa първо трябва да се нaмaжaт c oлиo и cлeд тoвa да ce нaложи лекът paзcтлaн нa пaмyчнo или лeнeнo пapчe плaт. Остава отгоре да се пoĸpие c xapтия и да се зaвъpже c вълнeн плaт. Кoмпpecът ce cнeмa cлeд 2 чaca, а мяcтoтo след това ce пoчиcтвa и c вълнeн шaл се превързва. Лeчeниeтo може да се пpoвeждa, дoкато cвъpши лeĸapcтвoтo.

Други приложения на оцет и сода са за хигиената в дома и за отпушване на канали. За последното се използва като се изсипе чаша сода в канала, след това чаша затоплен оцет и отгоре 3-4 литра гореща вода. Получава се реакция, която изтласква всички утайки надолу по канала и той се отпушва. Сместа действа и дезинфектиращо.

Лечение на ревматоиден артрит със сода.

Системата на храненето ни през миналия век се е променила твърде много. Преди урбанизацията в миналото, хората са се хранили с повече пресни растителни и други храни, които са били домашно приготвени и напълно естествени.
Разтворената във вода сода е икономичен и бърз начин да се неутрализира киселинността от консумацията на храната. Содата за хляб се абсорбира лесно в червата и не затруднява организма. Алкализинето действа също и на разпадането на кристалите от причинителя на ревматоиден артрит – пикочната киселина, с което се намалява възпалението.

Препоръчва се разтворената сода за хляб да се взема между храненията. Ако се пие по време на хранене, това може да причини нарушаване на храносмилането. За да има алкализиращ ефект може да се взема 2 пъти по кафена лъжичка сода бикарбонат в леко затоплена  вода.  Външно е добре да се разтриват засегнатите зони със смес от сода и вода – 1 към 10 или си направете компреси с този разтвор.

Сода бикарбонат за лице.

Содата перфектно помага при акне вулгарис, мъртвите клетки на кожата и за отваряне на порите на лицето. За да го направите, смесете хлебна сода със сапунени стружки и да се протрива кожата на лицето два пъти с полученото средство за една седмица.

Содата за хляб се употребява като средство в козметологията, като се прибавя към маските за лице. Натриевият бикарбонат помага за отстраняване на черни точки по лицето и за акне.

Можете да направите скраб за почистване на кожата като смесите хлебна сода и овесена каша. С тази смес търкайте прави кожата и тя ще стане мека. Пропорциите са: овесени ядки, сода за хляб, вода – 3:1:1. Нанесете я върху кожата с кръгови движения, и след това се измийте. Тази маска помага при акне. Тя възстановява в кожата баланса на рН.

Как да се направи маска? Навлажняване на лицето с гъба, натопена в чиния с разтвор на сода, добавете малко средства за почистване на лицето и започнете масаж на лицето леко, като избягвате областта около очите, а върху кожата без силен натиск. Първото триене на челото е с кръгови движения по посока отляво надясно като часовниковата стрелка, след това отидете до бузите и брадичката, и повторете тези движения.

По-специално маска за лице може да се направи със сода и сметана, много е полезна.

Сода за хляб против гъбички.

Алкалната среда формирана чрез местно прилагане на сода, има унищожителен ефект върху много бактерии и някои гъбички. С това се допринася за терапевтичния ефект на натриевия бикарбонат за болно гърло, стоматит, млечница и други заболявания, предизвикани от размножаването и последвалия растеж на патогенна микрофлора.

От гъбички по краката страдат доста голям брой хора. Гъбичките на ходилото се появяват по различни причини. Те могат да се появят от дълго носене на прекалено тесни обувки, дългосрочно присъствие в околната среда на висока влажност на въздуха, всички видове наранявания, много нисък имунитет, както и старостта. Тук може да се спомене, че ако гъбичките на краката просто са минали, винаги трябва да се придържате към основните правила за хигиена.

За ефективното им лечение традиционната медицина има отлични рецепти. Например, можете да вземете лъжица сода и лъжица сол, разтворени във вода и да направите една проста баня на краката. След това краката винаги трябва да се изплакват с топла прясна вода.

Можете да предложим друга добра рецепта. Вземете половин чаена лъжичка калиев перманганат, лъжица сода за хляб, настърган сапун, две лъжици суха горчица, които се разтварят в 5 литра чиста топла вода. Когато се отървете от гъбичките е необходимо да се прави редовно баня за краката преди лягане.

Пиене на сода.

Сода бикарбонат при киселини в стомаха. Повечето от хората най-малко веднъж са почувствали симптомите на киселини в стомаха. В допълнение всеки трябва да е забелязал, че това се случва след хранене, което провокира вълна от концентрация на киселина в стомаха. Първото третиране на киселините в стомаха понякога е най-лесно със сода за хляб. Мнението на тези, които го използват, за да се неутрализира киселината предполага, че киселините минават веднага. За да се отървете от неприятното състояние е достатъчно да се приготви разтвор от 200 мл вода и лъжичка сода за хляб. Получената течност за пиене се изпива наведнъж. Друг начин за облекчаване на стомашни киселини е поглъщането на натриев бикарбонат в суха форма, и след това пийте обилно вода.

Содата се пие и по други поводи, както описахме по-горе в комбинация с мед и лимон и други. Добре е да се знае, че тя има и противопоказания и затова не трябва да се взема продължително време, защото се получава увреждане на лигавицата на стомаха. Освен на прах, можете да си купите сода бикарбонат и на таблетки от аптеката. Тя е предназначена за пиене за разлика от обикновената на прах, която е за набухвател.

Вредна ли е сода бикарбонат.

Лечението със сода бикарбонат има противопоказания и опасности за тялото с очевидно положителен ефект на натриевия бикарбонат в случай на много заболявания и състояния на човешкото тяло. Но основно възниква въпросът: дали лечението със сода е противопоказано?

Продължителното и прекомерното увличане особено на натриев карбонат (включително на концентрация разтвор) може да предизвика гадене в случай на получаване вътре в нея; дразнене на горния слой на епидермиса при външна употреба; изгаряне на лигавицата при вдишване на нейните пари.

Ние не трябва да забравяме, че содата е вещество с химически произход, което е почти реактив и в интерес на истината е алкална. Дори в случаите, когато използването на натриев бикарбонат е необходимо, е възможно възникване на странични реакции. По този начин, постоянното почистване на зъбите със содата може да унищожи вашия емайл, и редовната му употреба при киселини – до подуване на корема.

Многократното използване на разтвор от сода за стомашни киселини не се препоръчва от лекарите, защото това води до отрицателно въздействие. Тази така наречен „кисела реакция“, в която се отделя голямо количество въглероден двуокис, от който стомахът се подува и се освобождава много стомашна киселина. Терапиите със сода са много, но по-важното е да се намери надежден метод за отделния случай, защото трябва да е от полза за собственото Ви здраве.

Вредни са и баните със сода при: високо кръвно налягане, не трябва да вземете вана със сода при доброкачествени тумори, злокачествени тумори, фиброми. След излагането на топлина се ускорява растежа на различните тумори. Вани не могат да бъдат използвани при бременност, заради риска от спонтанен аборт, риск от преждевременно раждане, кърмене, наличие на отворени рани върху тялото, наличието на кожни заболявания.

В наше време, хлебната сода е не само добър метод да се отървете от различни заболявания, но и често срещано средство за отслабване. Нейният ефект наистина е потвърден и се оказа, че хората губят тегло много по-бързо. Но диетолозите предупреждават, че намаляването на теглото е изпълнено с доста сериозни здравословни проблеми в най-близко бъдеще. Стомашната киселина не само смила храната, но не пропуска и много микроби в човешкото тяло.

Следователно, при потреблението на сода бикарбонат, тялото е изложено на сериозен риск от образуване на различни стомашни и чревни инфекциозни заболявания. Продължителната употреба на сода вътрешно винаги има отрицателни последици като например лесно се превръща киселата среда на стомаха към алкална, което дава неизправност на стомашно-чревния тракт. Тя винаги е рецепта за язва на стомаха, а по-късно се появява рак на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника. Тези, които са болни с язва на стомаха или на дванадесетопръстника, използването на хлебната сода е абсолютно противопоказано.

Също така не е желателно да се използва сода за хляб от хора, които имат хронична бъбречна недостатъчност. Днес за съжаление малко хора отдават внимание на тези противопоказания. Най-добре познат процедура за да се отървем от излишните килограми, е използването на вана с хлебна сода и сол, както и редовните обтривания с добавянето на сода. Тази процедура не се очаква да даде каквито и да било вредни последици за здравето.

Сода бикарбонат против рак:

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*